Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Millainen on hyvä roolipeli?

On monia seikkoja, joita roolipelin tekijän kannattaa ottaa huomioon. Olet ehkä huomannut, että toisilla on ropeja ja haluaisit itsekin tehdä, olet ehkä jo tehnytkin. Hyvä roolipeli on sellainen, jota ei ole vain tehty kiillottamaan tekijänsä egoa - sillä on myös tarjota jotain pelaajilleen!


Kun lähdet tekemään peliä, mieti esim. näitä seikkoja:

- Onko tällainen peli jo tehty? Jos meinaat tehdä prikuulleen samanlaisen pelin kuin monilla muilla, mieti, onko siinä mitään järkeä. Peli, jossa muutama eläinlauma taistelee saarella, on jo nähty. Samaten hyvät vs. pahat. Jos joku haluaa tällaista pelata, hän löytää varmasti sellaisen. Miksi sinun peliäsi enää kaivattaisiin? Kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, onko tällaisen pelin tekeminen pelkästään suosion kalastelua...

- Miksi haluat tehdä pelin? Haluatko tarjota liittyjille uudenlaisia pelikokemuksia, vai kaipaatko ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa? Vai kutkuttaako mielessä upouusi pelin juoni-idea, joka kaipaa päästä toteutetuksi? Kannattaa miettiä, minkälaisten syiden vuoksi ropea tekee ja onko se järkevää.

- Miten toteutan pelin? Pelataanko roolipeliäsi foorumissa, vieraskirjassa, messengerissä, sähköpostissa, chatissa vai missä? Onko se paras ja pelaajaystävällinen ratkaisu? Miten varmistat sen, että myös hitaammat pelaajat pysyvät pelissä kärryillä? Esim. Lemmikki.sessä tehdään paljon pelejä, joita pelataan päiväkirjassa. Kannattaisi kuitenkin pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin tekee "samanlaisen päikkyropen kuin muillakin": päiväkirjan kommenttiin mahtuu vain 250 merkkiä ja viestit kulkevat hölmösti alhaalta ylös. Siinä vaiheessa, kun viestejä on 150 ja joku pelaaja on tipahtanut kärryiltä, on TOSI SEKAVAA alkaa yrittää lukea, mitä pelissä on tapahtunut. (Puhun kokemuksesta.)

- Onko kyseessä online- vai offline-peli? Ensimmäisessä pelaaja pelittää hahmonsa tulemaan paikalle siksi aikaa, kun on itse paikalla ja lähtiessään pois pelaamasta hän pelaa hahmonsakin pois. Tämän vuoksi pelaajien on oltava yhtä aikaa koneella. Offline-peli taas edistyy hitaammin, siinä pelaajan hahmo jää paikalle, vaikkei pelaaja olekaan sillä hetkellä koneella ja jokainen vastaa vuorollaan peliin silloin, kun sattuu koneella käymään. Pelin tekijän on syytä tehdä selväksi, onko hänen ropensa online- vai offline -peli.


Missä hyvänsä pelin toteuttaakin, olisi hyvä, että jos roolipelissä on eri pelialueita, näille olisi omat pelipaikkansa, mihin peli kirjoitetaan. Käytännössä tämä on mahdollista

a) foorumeissa tekemällä ropelle oman foorumin ja sinne boardit eri paikoille (perinteinen tapa)

b) foorumin yhdellä pelille omistetulla boardilla niin, että eri tapahtumapaikoille on omat topicit

c) Lemmikki.sen päikyn tyylisessä paikassa niin, että jokaiselle paikalle tehdään oma päikkysivu.

d) Lemmikki.sen KERHON tyylinen paikka on myös mahdollinen ropepaikka, sinne voi tehdä omat topicit eri paikoille, kuten foorumiinkin.

 

Pelin juoni on tärkeä

Roolipeliin on myös hyvä kehittää kunnon juoni. Ollakseen hyvä, juonen on oltava kiinnostava ja omaperäinen. Ei "aina sitä samaa, mikä on jo nähty miljoona kertaa". Hyvikset vs. pahikset ON nähty, samoin saariroolipelit. Vaikka perustaisit kilpikonnaropen, jos niillä on hyvisten ja pahisten laumat, jotka tappelevat saarella, niin nähty on...!

Pelin juonta miettiessä pohdi seuraavaa:

- Mihin ympäristöön peli sijoittuu? Onko se luontoa vai kaupunki, oikeasti olemassa oleva paikka vai mielikuvituksellinen?

- Mitä muita eläimiä ympäristössä on, jos paikka sijoittuu luontoon?

- Onko maailmassa olemassa yliluonnollisia voimia vai onko se täysin luonnollinen?

- Jos hahmoilla voi olla yliluonnollisia voimia, millaisia rajoitteita niissä on?

- Onko hahmot jaettu jonkinlaisiin ryhmiin ja onko niiden välillä jännitteitä ja ristiriitoja ja jos on, niin miksi? Ja jos ei ole, niin miksi ei?

- Alueen kartta selkiyttää usein paikkoja liittyjille.

©2019 RooliKellari - suntuubi.com